Eilen perjantaina oli vuorossa Islamisaation vastaisen mielenosoituskiertueen toinen etappi: Puhoksen basaari.
Stop islamisaatio. Suomen ja Puhoksen puolesta -mielenosoitus alkoi klo 18 ja kesti tunnin ajan.
Mielenosoitus järjestettiin täysin asiallisesti lain mukaan. MTV kuitenkin kertoi mielenosoituksesta seuraavasti:
MV julkaisi nopeasti vastineen, jossa todistetaan MTV:n jutun olevan valeuutinen.
MTV:n otsikossa ja itse jutussa on niin paljon virheitä, että ne on tarpeen käydä läpi yksitellen:
1. Väite megafoneista.
Väite megafoneilla huutelusta toistetaan otsikon lisäksi myös itse jutussa: ”Useiden kymmenien ihmisten joukko huuteli megafoneilla”
Todellisuudessa paikalla ei käytetty yhtään megafonia.
Eikö toimittaja Johanna Lehtola tiedä mikä on megafoni?
Mielenosoituksessa oli käytössä normaali yhden mikrofonin ja yhden kaksisuuntaisen kaiuttimen äänentoistojärjestelmä, joka näkyy alla olevassa kuvassa.
2. Mielenosoitus muka ”keskellä ostoskeskusta”
Mielenilmaisupaikka ei ollut keskellä Puhoksen ostoskeskusta, vaan noin 70 metrin päässä siitä tien ja parkkipaikan välissä.
MTV:n jutun kirjoittaja ei selvästikään ollut paikalla mielenosoituksessa. Miksi hän ei ottanut yhteyttä mielenosoituksen järjestäjään?
Toimittaja Johanna Lehtola oli tietoinen siitä kuka järjesti mielenosoituksen. Tämä myös kerrotaan oikein itse jutussa:
Helsingissä Itäkeskuksen viereisessä Puhos-ostoskeskuksessa Suomen kansa ensin -ryhmittymän mielenosoitus kiinnitti eilen huomiota paikallisissa.
Normaalisti toimittaja haastattelee sekä yleisöä että järjestäjiä. Vain näin lukijat voivat saada tasapuolisen kuvan tapahtumista.
Sen sijaan, että olisi haastatellut molempia osapuolia toimittaja väittää mielenosoittajien tunkeutuneen keskelle Puhoksen ostaria ja useiden megafonien voimalla huudelleet törkeyksiä niin, että lapsetkin pelästyivät.
3. Sanamuoto ”nujakoinnin tynkää”
Itse jutussa toimittaja kirjoittaa:
mielenosoituksessa oli myös nujakoinnin tynkää kantasuomalaisten ja maahanmuuttajataustaisten kesken.
Mitä tarkoittaa ”nujakoinnin tynkää”? Mitään nujakkaa ei ollut.
Jos jotain tynkää/riskiä oli, niin syyllinen oli somalinainen. Hän häiriköitsi mielenilmaisua usean minuutin ajan huutamalla ja heiluttelemalla passiaan.
Alussa somalinainen ei lukuisista pyynnöistä huolimatta suostunut poistumaan paikalta.
Somalinainen ei edes välittänyt, vaikka pyörätuolissa ollut mielenosoituksen järjestäjä, Marco de Wit pyysi häntä poistumaan paikalta.
Marco epäili provokaatiota, koska poliisi ei halunnut poistaa somalinaista paikalta.
Lähellä oli ainakin 10 poliisia, mutta he eivät liikahtaneetkaan.
Tämä oli ennenkuulumatonta.
Poliisi ei suostunut tekemään työtään!
Epäilyksiä lisäsi myös se, että Ylen toimittajat kyttäsivät ostarilla.
Oliko koko provokaatio suunniteltu, kuten aiemmin näyttää käyneen Itis 3 -mielenosoituksessa?
Mielenosoittajat pysyivät kuitenkin tälläkin kertaa rauhallisina eivätkä provosoituneet, kuten näkee alla olevasta MV-jutusta ja Junes Lokan videosta.
Vasta useamman minuutin kuluttua somalinainen suostui poistumaan paikalta.
4. Väite nujakoinnista.
Toimittaja ei sentään suoranaisesti väittänyt nujakkaa tapahtuneen. Poliisi antaa kuitenkin niin ymmärtää!
Suullista huutelua puolin ja toisin on raportoitu siellä olleen. Ei suurempaa nujakointia, [komisario] Lappalainen kertoo.
Ensinnäkin komisario Lappalainen antaa virheellisesti ymmärtää, että huutelu on ollut molemminpuolista eli ”puolin ja toisin”.
Todellisuudessa somalinainen tuli häiriköimään ja huutamaan rauhallisille mielenosoittajille, kuten videoistakin näkee.
Tätä komisario Lappalainen ei kuitenkaan halua kertoa. Hän on tunnettu siitä, ettei millään halua kritisoida maahanmuuttajien toimintaa. Tästä syystä toimittajat myös häntä mielellään haastattelevat.
Lisäksi Lappalainen korostaa, ettei tapahtunut mitään ”suurempaa nujakointia”. Lappalaisen käyttämistä sanamuodoista saa siis helposti sen käsityksen, että jonkinlaista pientä nujakointia olisi tapahtunut.
Nujakka-sana tarkoittaa jonkinlaista pientä fyysistä tönimistä ja tappelua. Mitään fyysistä ei kuitenkaan ollut.
Komisario Lappalaisen pitäisi viranomaisena käyttää sanoja tavalla, joka ei synnytä väärinkäsityksiä. Kielitoimiston sanakirja määrittelee nujakka-sanan seuraavasti:
Somalinainen kyllä huitoi ja heilutti passiaan mielenosoittajien nenän edessä, mutta häntä ei tönitty.
Mielenosoittajat osoittivat ihailtavaa rauhallisuutta selvän provokaation edessä. Tästä huolimatta komisario Teemu Lappalainen antaa täysin väärän kuvan tilanteesta ja siten mustamaalaa mielenosoittajia.
Jos suomalainen olisi tunkeutunut somalien mielenosoitukseen häiriköimään niin voi olla varma, että poliisi olisi rynnännyt paikalle.
Valtamedia olisi nostanut rasistisesta häiriköinnistä kovan metakan ja komisario Teemu Lappalainen olisi kovin sanoin tuominnut suomalaisten rasismin.
5. Väite ”törkeistä kommenteista”
Ihmettelen vain sitä, että miten ihmiset saavat huutaa niin törkeitä kommentteja toisille ihmisille, eikä poliisikaan puutu tilanteeseen?
Mitä ovat nämä ”törkeät kommentit”?
Mitään törkeitä kommentteja ei ollut.
Puheissa kritisoitiin esimerkiksi rituaaliteurastuksia ja lasten ympärileikkauksia. Pitääkö joku näitä törkeinä kommentteina?
Koko mielenosoitus videoitiin usean kuvaajan toimesta, joten videoilta löytyvät kaikki puheet ja myös yleisön kommentit.
MV-media julkaisi useamman videon jo mielenosoituksen aikana.
Lisäksi mielenosoituksen kokoonkutsuja Marco de Wit julkaisi kotisivullaan artikkelin, jossa esiteltiin videoita ja MV:n juttuja aikajärjestyksessä.
MTV:n jutusta ei kuitenkaan käy ilmi, että paikalta kuvattiin useita videoita, joita katselemalla lukijat voivat itse nähdä mitä tapahtui.
MTV:n jutussa kerrotaan vain mielenosoituksen vastustajien näkökulma. Mielenosoittajien tai mielenosoituksen järjestäjien näkökulmaa ei edes yritetty kysyä.
MTV:n toimittajan Johanna Lehtosen juttu on siis täysin yksipuolinen.
Toisaalta ehkä MTV ei olisi sitä muuten julkaissutkaan.