M/S Estonia upposi aseräjähdyksen takia? Poliisi kieltäytyy esitutkimasta!

M/S Estonian uppoaminen myrskyssä 28. syyskuuta 1994 Itämerellä oli yksi Euroopan pahimpia rauhanajan merionnettomuuksia. Uppoamisessa menehtyi 852 henkeä, joista 10 oli suomalaisia ja 15 ruotsinsuomalaisia.

 

Kuvassa linkki englanninkieliseen artikkeliin

 

Virallisen tutkimuksen mukaan uppoamisen syynä oli keulavisiirin irtaantuminen myrskyn voimasta.

On myös esitetty monia vaihtoehtoisia teorioita, joista kuuluisimmat on julkaissut Jutta Rabe. Ne perustuvat osittain silminnäkijälausuntoihin, joiden mukaan laivalla tapahtui useita räjähdyksiä.

 

Toimittaja Jutta Rabe. Kuvassa linkki suomenkieliseen kirja-arvosteluun.

 

Myös laajempia salaliittoteorioita on esitetty. Niitä on käyty läpi Vastavalkean artikkelissa Tähtäimessä Tapaus MV Estonia sekä vielä laajemmin kirjassa Tapaus Estonia.

 

Kuvassa linkki kirjaesittelyyn

 

On sitten mitä mieltä Estonian uppoamisesta, niin kiistatonta on, että tutkimus järjestettiin onnettoman tai jopa rikollisen huonosti.

Mitään syytä ei esimerkiksi ole sille miksei Estoniaa nostettu. Sehän ei edes uponnut kovin syvälle.

Vastaavissa onnettomuuksissa uponnut laiva aina nostetaan ja tutkitaan perusteellisesti. Tässä nostettiin esimerkiksi Estonian kokoinen Etelä-Korealainen matkustajalaiva.

 

Kuvassa linkki englanninkieliseen juttuun

 

Syvemmälle uponnut ydinsukellusvene Kurskikin nostettiin, vaikka se oli valtavan paljon vaikeampi operaatio kuin mitä olisi Estonian nostaminen.

 

Kuvassa linkki englanninkieliseen juttuun

 

Ensin viranomaiset halusivat nostaa Estonian, mutta yllättäen ne Ruotsin hallituksen vaatimuksesta halusivatkin peittää laivan betonilla!

 

Betonialus. Kuvassa linkki juttuun ja lisälähteisiin.

 

Vain tekniset ongelmat ja vainajien omaisten raivoisa vastustus saivat viranomaiset luopumaan betoni-suunnitelmastaan. Sen sijaan viranomaiset pyrkivät estämään ketään kuvaamasta tai muuten tutkimasta laivaa.

Ketään ei ole syytetty tai tuomittu satojen ihmisten kuolemaan johtaneista tapahtumista. Rikostutkintaa ei ole aloitettu, vaikka uppoamiseen liittyy monenlaisia epäilyttäviä seikkoja. Poliisi kieltäytyy aloittamasta edes esitutkintaa.

Ainoa poliittinen yhdistys/puolue, joka vaatii Estonian uppoamisen asianmukaista tutkimista on Suomen Kansa Ensin.

Tosin SKE:llä ei ole kantaa Estonian tapahtumiin paitsi, että Totuuskomission pitäisi järjestää perusteellinen tutkimus varsinkin Suomessa mahdollisesti tapahtuneisiin pelastuneiden katoamisiin.

Ennen virallista Totuuskomissiota olisi myös mahdollista järjestää epävirallinen konferenssi tai tutkimusryhmä asiaa tutkimaan.

Konferenenssiin kutsuttaisiin sekä virallisen version puolustajia että kriitikoita, kuten esimerkiksi Virossa asunut Christopher Bollyn.

 

Toimittaja Christopher Bollyn. Kuvassa linkki hänen Estonia-artikkeleihin.

 

Jos olet kiinnostunut järjestämään tai osallistumaan konferenssiin, niin ota yhteyttä Rosa Taniin tai Marco de Witiin.

Estonian uppoamiseen liittyen on myös vielä mahdollista tehdä rikosilmoituksia, koska murha ja sen pimittäminen ei vanhene koskaan.

Uppoamisesta ja mahdollisesta aseräjähdyksestä keskustelevat alla olevassa videossa Rosa Tani, Kalevi Helo ja Marco de Wit.

 

 

About the Author

Marco de Wit

Suomen Kansa Ensin ry. puheenjohtaja. Pyrin joka ilta klo 19 tekemään omalla Marco de Wit Youtube-kanavallani ja (6 kanavaani on jo sensuroitu) yhden Tabu-uutiset lähetyksen (näkyy myös tällä kotisivullani). Pyrin myös joka ilta osallistumaan Youtubessa näkyvään klo 21 Suomen Kansa Ensin-lähetykseen, joka löytyy osoitteesta suomenkansaensin.fi